Soft Pixels

Per Fhager

Per Fhager
Utställningen är avslutad! 9 september 2023 - 26 november 2023

Soft Pixels

 14 augusti 2023

Vad händer i mötet mellan broderiets obegränsade möjligheter och TV-spelens magiska förmåga att förflytta oss till en annan värld? Svaret ryms i konstnären Per Fhagers verk. I Soft Pixels syns färgstarka broderier med motiv hämtade ur både välkända retrospel som Zelda, Megaman och Kid Icarus men också mer okända spel.

Motiven är valda utifrån personliga minnen kopplade till spelupplevelser. Tavlorna i utställningen är alla i vitt skilda utföranden med spridning i både teknik och struktur. På Jönköpings läns museum visas flera helt nya verk, med motiv från obskyra spel där fokus ligger på färg, komposition och teknikvariation. Bilderna som flyktigt flimrar förbi i ett TV-spel får genom Fhagers konst ett nytt fokus och blir permanenta.

Genom broderade fantasilandskap och spelhjältar förflyttas ett traditionellt hantverk in i samtidskonstens finrum. Per Fhager (född 1980) arbetar med klassiskt heltäckande broderi, där han använder sig av motiv från TV-spel i sina verk. Både hans intresse för hantverk och hans fascination för TV-spel har funnits med sedan uppväxten. När han under sin studietid bestämde sig för att göra ett stort broderi, baserades det på just en bakgrund från ett TV-spel. Rutnätet, strukturen som broderiet bygger på, var lätt översättbart till pixelgrafik och ett 100-årigt hantverk mötte TV-spel. Fhager har i många verk inspirerats av de tidiga 8-bitarsspelen

Den förenklade grafiken skapar en minimalism som charmar, attraherar och samtidigt imponerar med vad man lyckades skapa trots begränsade medel och teknik. Fhager har även inspirerats av mer okända spel från t.ex. Japan. Dessa spel har en annorlunda estetik än de invanda, med intressanta karaktärer och tematik.

Hitta hit

Fler utställningar på Jönköpings läns museum

Fler utställningar

BORTOM DET BÄRBARA

Fyra modekreatörer i dialog med samlingen

 13 maj - 7 jan 2024

Göteborgs Konstmu..., Göteborg

Tillskott

I utställningen Tillskott visas ett urval av de nyförvärv som Hallands Konstmuseum gjort av konstnärer, konsthantverk...

 27 maj - 18 feb 2024

Hallands Konstmuseum, Halmstad

Fler Gallerier/Museer i närheten