Cypern genom tiderna
1 januari 2023 - 1 januari 2030

Cypern genom tiderna

 03 mars 2023

Upptäck ön Cyperns fantastiska historia och kultur!

För antikens greker var Cypern främst känt som kärleksgudinnan Afrodites födelseplats - men Medelhavsmuseets Cypernutställning spänner över mer än 7000 år av cyprisk kultur, från stenåldern till romersk kejsartid. Spännande arkeologiska fynd berättar om öns enorma rikedomar, men också om täta kontakter mellan Cypern och andra kulturer i östra medelhavsområdet.


Cypern är Medelhavets tredje största ö, och under bronsåldern var Cypern ett viktigt nav i den forntida världens nätverk av handelskontakter. Öns geografiska läge och rika metallfyndigheter gjorde den till mötesplats för människor från många olika håll. Med sig hade de varor och idéer från det forna Egypten, Mellanöstern, Anatolien och Grekland. Dessa kontakter kan besökaren se i de utställda fynden.


Centrum i Cypernutställningen utgörs av de spektakulära fynden från kultplatsen Ajia Irini. I en enorm monter möter besökaren nästan 1000 terrakottafigurer ansikte mot ansikte. De är högtidliga gåvor till en okänd gud, och är uppställda kring den heliga sten som innehöll gudens magiska kraft. Medelhavsmuseets världsunika Cypernsamling lockar idag till sig arkeologer från hela världen.

CYPERN GENOM TIDERNA

Hitta hit

Fler utställningar på Medelhavsmuseet

Fler utställningar

Curie Adelswärd - Origins

POPUP

 21 maj - 5 jun 2024

Galleri Glas, Stockholm

CHAÏM SOUTINE

- Mot strömmen

 9 feb - 7 jul 2024

LOUISIANA MUSEUM..., Humlebæk

Världens spel

A World of Games

Game on! En utställning om spel och spelande genom tiderna. Här möter 4 000 år gamla brädspel dagens spelkultur och s...

 1 apr - 18 aug 2024

Världskulturmuseet, Göteborg

Utställning med nyutexaminerade studenter

från de Konstnärliga Högskolorna

Varje år väljer Körsbärsgården ut två avgångstudenter från de Konstnärliga högskolorna som får ställa ut sina verk i...

 20 jul - 15 sep 2024

Körsbärsgården, Burgsvik

Fler Gallerier/Museer i närheten