Morgan Persson

/media/aotpzrsi/persson-persson_1142-685.jpg

Jag föddes 1978 och växte upp på landsbygden på västkusten i Sverige. En plötslig insikt vid 20 års ålder ledde mig till att följa en karriär inom glaskonst.

Denna insikt blev en besatthet. Jag sa upp mig från mitt jobb på en bilfärgsbutik och ansökte till skolor i Danmark och i hjärtat av den svenska traditionella glasregionen, Småland. Jag hamnade på National School of Glass i Orrefors.

De senaste åren har jag byggt upp ett rykte bland glas samlare, särskilt för mina graalvaser. Nu bor jag, tillsammans med min fru och fyra barn, i hjärtat av Sveriges "Glasriket" i Småland, omgivet av tystnaden i den norra skogen.

Graal har blivit mitt sätt att uttrycka mig då det ger mig utrymme att arbeta och utveckla mitt eget personliga visuella språk.

Graal-tekniken är utmanande och svår att bemästra, vilket gör att jag kan fortsätta att utvecklas som konstnär.

Mitt arbete tenderar att vara naivt och jag lägger en överdriven mängd tid på pennor och etsning även innan själva glasblåsningen börjar.

De bilder som skapas på glaset genom graal-tekniken är direkta, vardagliga och ibland till och med roliga. Jag kan hitta inspiration, till exempel, från en fest, två bröder, en katt i ett fönster, ensamhet, outsiders och livet på landsbygden.

Silver och guld som material tenderar att återkomma när jag arbetar.

Hitta hit