Hans Op de Beeck




Vanishing Point

26 maj 2024 - 22 september 2024

Hans Op de Beeck

 26 januari 2024

Nordiska Akvarellmuseet presenterar stolt sommarens utställning Vanishing Point med enastående verk av den belgiske konstnären Hans Op de Beeck.

Hans Op de Beek är främst känd för sina monumentala installationer. Besökaren får kliva in och uppleva gåtfulla scener, där tiden har frusit fast. De distinkta verken gestaltar det komplexa, tragikomiska förhållandet mellan människan och världen och berör existentiella frågor kring meningen med livet.

Han arbetar i en mängd olika medier och tekniker. Han har slagit igenom med sin egensinniga, karaktäristiska konst som omfattar uppslukande installationer, skulpturer, videoverk, texter, teckningar, fotografier och akvarellmålningar. Under det senaste decenniet har Op de Beeck även arbetat inom teater-, opera- och dansvärlden som dramatiker, scenograf, regissör och kostymdesigner. Han skapade scenografi och kostym till verket Stoic på GöteborgsOperan under 2018.

I separatutställningen Vanishing Point ingår ett tjugotal svartvita akvarellmålningar i stort format och ett urval av nyare skulpturer. Här visas även det hyllade monumentala verket Danse Macabre (2021) – en barockinspirerad, monokrom karusell i naturlig storlek, som med sitt välkända dödsdanstema och ett tragikomiskt uttryck är en melankolisk påminnelse om livets flyktighet.

Akvarellerna utgör bakgrunden till den nya animerade filmen Vanishing Point som visas i utställningen. Begreppet, som också blev utställningstiteln, betyder flyktpunkt och syftar på den punkt där alla parallella linjer möts på horisontlinjen enligt centralperspektivets regler. Op de Beeck använder termen metaforiskt som en gräns mellan det kända och det okända, det konkreta och det abstrakta och mellan det sinnliga och andliga.


Hans Op de Beeck, The Fountain, 2024 © Studio Hans Op de Beeck

Hitta hit

Fler utställningar på Nordiska Akvarellmuseet

Fler utställningar

Grupputställning

Lukas Cornix, Amund Öhrnell, Ruben Risholm, Carin Alegre Castegren

 7 sep - 20 okt 2024

Pumphuset Konsthall, Landskrona

Akvarellsalong

Nationell jurybedömd salong

 19 okt - 17 nov 2024

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Fler Gallerier/Museer i närheten